Hälsan vid ålderns höst

Som vi åldras förändras kroppen på många sätt och vis. Och medan genetik spelar en viktig roll i hur vi åldras kommer en hälsosam livsstil alltid vara en viktig faktor. Här tittar vi på några områden man kan vilja vara mer uppmärksam på som man blir äldre.

Balanssinnet försämras

Balanssinnet är något man lätt tar för givet när man är ung. Och medan man kanske inte är så duktig på att stå på ett ben en längre tid, kommer balanssinnet påverkas mer än man först tror med åldern. Som tur är kan man fortfarande förbättra balansen med balansträning och är något alla borde inkludera i träningsschemat. Ser man dock till att träna balansen medan man fortfarande är ung kommer det bli lättare att behålla mer av balanssinnet som man åldras.

Synen och hörseln likaså

Två andra av våra sinnen som blir sämre med åldern är förstås synen och hörseln. Detta sker ofta så pass gradvis att vi inte riktigt blir medveten om det förrän efter man egentligen borde ha sökt hjälp för problemet på ett eller annat sätt. Även om man aldrig behövt glasögon tidigare är det rekommenderat att gå till en optiker åtminstone en gång om året efter man fyllt exempelvis 50. Och när det kommer till hörseln finns det även hjälp man kan få för att undersöka om man börjar få någon typ av hörselnedsättning.

Svagare skelett

En anledning till att benbrott blir att vanligare bland äldre är dels ett problem med balanssinnet. Men det är också för att skelettet försämras. Vårt skelett är som starkast kring 25-30 års ålder och efter detta börjar nedbrytningen av benen ske i större grad än ny uppbyggnad. Att träna för att stärka skelettet redan innan denna ålder är därmed starkt rekommenderat. Och att få tillräckligt med kalcium och D-vitamin kommer också att hjälpa.