Simning - en skonsam träningsform

Det är många som tränar trots skador och andra besvär. Våra kroppar kan råka ut för en hel del och det är inte alltid vi återhämtar oss fullt ut. Vare sig det handlar om gamla skador, sjukdom, åldersrelaterade problem eller något annat som betyder att man måste vara mer varsam när man tränar, kan det vara bra att söka sig till en mer skonsam träningsform. Då kan just simning vara något man vill överväga.

Många träningsformer tar hårt på en del leder, ben eller muskler i kroppen. Lider man redan av ett eller annat problem kan det ofta innebära större risk att träna. Men simning är en av de mest skonsamma träningsformerna man kan ägna sig åt och kan ändå ge riktigt bra resultat. Av denna anledning är simning ofta rekommenderat till äldre personer.

Simning är riktigt bra för att bygga upp konditionen men kan samtidigt bygga styrka i kroppen. När man tar stora simtag känner man tydligt hur vattnet ger ett bra och jämnt motstånd.

Förutom kondition och styrka kan simning även förbättra lungkapaciteten. Friska och bra fungerande lungor underlättar andningen och kan hjälpa oss att hålla borta sjukdomar. Studier har visat på att det finns kopplingar mellan dålig lungkapacitet och hjärt- och kärlsjukdomar.

Simning är inte bara skonsamt för lederna utan hjälper även till att förbättra rörligheten i dem. I de rörelser som man gör medan man simmar förbättrar man längden på många muskler och lederna som är kopplade till dessa blir samtidigt bättre på sitt jobb.

Slutligen behöver man inte spendera mycket pengar för att komma igång med simning. Den lilla utrustningen man behöver, som baddräkt, simglasögon och eventuellt en simmössa, kostar inte mycket.

Med tanke på alla fördelar simning har framför många andra träningsformer är det inte svårt att se varför många talar så högt om den.