Träning och hälsa

Fysisk aktivitet i olika former främjar hälsan positivt, det är ett faktum, liksom att psyket behöver stimulans för ditt välbefinnande. Forskning har även slagit fast att motion kan skjuta upp debuten av demenssjukdomar liksom hjälper mot viss mental ohälsa så som oro, sömnbesvär, ångest och depression. Man har även sett vid studier med magnetröntgen, att hjärnan faktiskt växer vid fysisk träning och att hjärnans gråa och vita substanser ökar framförallt i de delar av hjärnan där exempelvis inlärning och minnet är beläget.

Olika träningsformer

Det finns många olika träningsformer och du kan med fördel välja fler än en för att variera din träning. Viktigt är att anpassa träningen efter din fysiska kapacitet vilken i sin tur förmodligen kommer att förändras över tid.

Några exempel på träning är: Cykling Skidåkning Löpning Gymnastik Promenader Yoga Bollsporter Dans

Genom att träna upp din mentala föreställning kan du inom tillexempel idrotten, ta kontroll över situationen och lära dig att tolka dina signaler och förstärka de tankar och beteenden som är önskade. På så vis kan du visuallisera dina mål och genom att du redan har din målbild klar är det lättare att nå de mål du satt upp för dig själv.

Vid regelbunden mental träning har studier visat att du får förbättrad psykisk och fysisk hälsa, får jämnare blodtryck, ökad självkänsla, ökad koncetrationsförmåga, du blir lugnare, förbättrade studieprestationer osv.

Vad är då hälsa?

Hälsa är ett begrepp som kan vara svårt att definiera. För många kan ordet innebära att vara frisk medans det för andra betyder det helt enkelt livskvalitet. Världshälsoorganisationen, WHO, definierade hälsa så här år 1948: ‘Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och handikapp’

Den fysiska hälsan

För att uppnå fysisk hälsa måste du se till att kroppen mår bra. Detta uppnår du genom blandannat att äta bra, vara fysiskt aktiv, sömn, närhet och beröring och sjukvård.

Bra kost innebär att äta varierat med mycket grönsaker och frukt liksom fisk upp till tre gånger i veckan. Välj fullkorn i pasta, gryn, ris och bröd och nyttiga matfetter som rapsolja, olivolja och nyckelhålsmärkta smörgåsfetter. Välj magra mejeriprodukter och dra ner på salt och socker i maten.

Träna ett par gånger i veckan och välj trappen istället för hissen och gå till jobbet om möjligheten finns

Ge hjärnan en chans att återhämta sig genom sömn. Lägg dig i tid på kvällen och sov mellan 6-9 timmar.

Umgås med vänner och familj ofta. Kramas och ha roligt.

Gå på regelbundna kontroller hos sjukvården för att hålla koll på din hälsa. Känner du dig sjuk eller dålig kan du ringa till 1177 och få rådgivning.

Den psykiska hälsan

Psykisk hälsa påverkas av flera olika saker som tillexempel dina relationer, stress, sjukdom, alkohol, droger, tobak, boende och fritid.

Det är lätt att särskilja dessa två huvudkategorier, men de är tätt sammankopplade och påverkar många gånger i båda led. Som exempel kan vi ta vikten av sömn. Sover du lite eller dåligt påverkas din mentala hälsa och risken ökar för depression samt hjärt och kärlsjukdomar.

Källor: WHO, halsosidorna.se, 1177 Vårdguiden