Vanliga träningsskador

Träning är ju en avgörande del av vår väg till bättre hälsa, men det går inte alltid som planerat. Vare sig det beror på bristande teknik, överbelastning eller ren och skär otur, är det många som råkar ut för skador i olika utsträckningar när de tränar. Här kommer några av de vanligaste träningsskadorna och vad man kan göra för att undvika och behandla dem.

Skavsår

Skavsår är såklart en relativt lindrig form av träningskada, men de kan fortfarande ställa till med besvär. Skor som är antingen för trånga eller för stora kan ge upphov till skavsår. Det är även möjligt att man får det med ett par nya skor då de fortfarande kan vara något för hård. Bästa sättet att undvika skavsår är att ha en bra passform på dem och se till att gå in nya skor gradvis innan man börjar träna i dem. Man kan även använda skavsårsplåster för att skydda fötterna.

Knäskador

Knäskador däremot kan ofta var mycket allvarliga och svåra att bli av med. Det vanligaste är att skadan uppstår i samband med fall eller vid någon typ av vridmoment. Man bör alltid uppsöka en läkare i samband med en knäskada, men för vidare behandling kan man även ta hjälp av till exempel en naprapat.

Ledbandsskador

Ledbandsskador är riktigt smärtsamma skador, speciellt i de fall när ledbanden går av helt. Som tur är är dessa skador inte all lika vanliga som att ledbanden endast blir uttänjda. Men även i dessa fall upplever man svåra smärtor och en oförmåga att röra på den skadade kroppsdelen. Drabbas man av något som påminner om detta bör man genast lägga ett tryckförband, kyla ned kroppsdelen och se till att den är i högt läge. Det är bäst att kontakta sjukvården vid en sådan här skada och man bör se till att undvika all form av belastning på kroppsdelen i åtminstone ett par dagar.

Muskelbristningar

Muskelbristningar är ytterligare en skada som kan orsaka väldiga smärtor. Man brukar till exempel säga att det kan göra ondare att få en muskelbristning kring revbenen än att faktiskt bryta dem. En muskelbristning uppstår oftast som resultat av en hastig rörelse och kan dra nytta av samma behandlingsmetod som ledbandsskador.